Our Locations

Fahrenheitweg 4 - 8932 PJ Leeuwarden

Email Address
info@unionists.nl

Wel of geen boekhouder?

Meer dan de helft van alle bedrijven maakt gebruik van de diensten van een boekhouder, de bedragen die aan een boekhouder worden gespendeerd, liggen iets uit elkaar. Vooral afhankelijk van ondernemingsvorm.

Je bent (pas) een middelgrote rechtspersoon wanneer je aan twee of meer van de volgende criteria voldoet:

Het balanstotaal is groter dan of gelijk aan 4,4 miljoen euro

De netto-omzet is groter dan of gelijk aan 8,8 miljoen euro

Je hebt 50 werknemers of meer in dienst

Een geordende administratie en boekhouding geven een goed beeld van hoe jouw bedrijf ervoor staat. Je zorgt er op die manier voor dat alle inkomsten en uitgaven, winst en btw-overzichten netjes op een rij staan. Zo’n overzicht bespaart kosten op het moment dat je een boekhouder inschakelt, omdat je al veel voorwerk hebt gedaan.

Naast de aangifte inkomsten- en omzetbelasting en andere verplichtingen, helpen veel boekhouders en administratiekantoren je ook graag bij:
  • Het opzetten van een eigen administratie in een boekhoudpakket
  • Het geven van informatie over actuele fiscale zaken en het toepassen daarvan
  • Het opstellen van liquiditeitsoverzichten en begrotingen
  • Debiteuren herinneren of aanmanen tot betaling
  • Correspondentie met de Belastingdienst en andere (overheids)instellingen
  • Kostprijsberekeningen
Administratie van een eenmanszaak:

Heb je een eenmanszaak? Dan ben je zelf aansprakelijk voor alle handelingen en financiën binnen het bedrijf. Alle gegevens die je digitaal of op papier vastlegt, horen bij de administratie. Je bent verplicht je administratie 7 jaar te bewaren. De vaste onderdelen van de boekhouding van een zijn deBelastingdienst:

  • Ontvangen en verzonden facturen
  • Transactieoverzichten
  • Kasadministratie
  • Urenadministratie
  • Reisadministratie voor auto en/of openbaar vervoer
  • Btw en inkomstenbelasting
  • Bedrijfscorrespondentie

Als eenmanszaak is het verstandig om je door een boekhouder te laten ondersteunen. Door het kiezen van een maandabonnement weet je precies waar je aan toe bent en welke kosten je voor je boekhouding maakt.

Wat kost een administratie van een BV:

De financiële administratie van een BV verloopt in de basis voor een groot deel hetzelfde als de boekhouding van een zzp’er, met wel strengere regels en bepaalde verplichtingen. In sommige gevallen is een jaarrekening met goedkeuring van een accountant verplicht. Daardoor is de boekhouding van een BV doorgaans d uurder dan die van een zzp’er. De complexiteit en de kostenopbouw van de boekhouding van een BV hoeft niet veel hoger dan een eenmanszaak te zijn.

Voor de administratie en boekhouding van een BV zijn onder meer de gebruikelijke omzetbelastingaangiften, een jaarrekening, winst- en verliesrekening, een balans en een kloppende administratie met inkomende en uitgaande facturen noodzakelijk. Vaak is er daarnaast sprake van dividend- en vennootschapsbelasting, vreemd en eigen vermogen. En heb je personeel in dienst? Dan maakt dit het geheel aanzienlijk complexer.

De kosten voor de boekhouding van een BV liggen daardoor hoger dan andere rechtsvormen. Voor complexere zaken huur je dan een externe boekhouder in, of zorgt een accountant voor het opstellen en controleren van de jaarrekening. De administratieve verplichtingen bij de boekhouding van een BV omvatten onder meer:

  • Het opstellen van een jaarrekening
  • Het organiseren en houden van een aandeelhoudersvergadering
  • Bij personeel het voeren van een salarisadministratie
  • Het invullen van een aangifte vennootschaps- en/of dividendbelasting
Wat kost een administratie met personeel

Met personeel in dienst is boekhouding nog complexer. Je bent dan namelijk ook verplicht een loonadministratie en personeelsdossier. De salarisadministratie. Een boekhouding met personeel kan al snel vrij lastig worden om zelf te verzorgen. Je bent werkgever en moet elke maand loonaangifte, salarissen betalen en loonheffingen aan de Belastingdienst afdragen. Je kunt hier geen fouten veroorloven, daarom besteden de meeste organisaties met personeel de salarisadministratie uit aan een boekhouder. Waar een salarisadministratie precies uit bestaat, verschilt per onderneming. Vaste onderdelen zijn wel altijd:

  • Loonstroken
  • Loonstaten
  • Jaaropgaves

Ook het bijhouden van zaken zoals de uren van medewerkers, vakantie- en ziektedagen, de gemaakte onkosten zijn meestal onderdeel van de personeelsadministratie. Net zoals bij de andere administraties dien je de salarisadministratie 7 jaar te bewaren.

De administratie van personeel en salarissen is vaak vrij complex en tijdrovend. Je krijgt te maken met wet- en regelgeving, moet weten hoe je bruto- en nettoloonberekeningen maakt, aangifte loonbelasting indient, jaaropgaven opstelt, pensioenpremies, vakantiegeld en andere zaken verwerkt, vaak is dat vaak een behoorlijke klus. Daarom is het verstandig om personeelsadministratie uit te besteden aan een boekhouder.